Sākums Jaunumi Slimnīcā apskatāma fotoizstāde “Dzīvība ir vērtība”

Slimnīcā apskatāma fotoizstāde “Dzīvība ir vērtība”

30.07.2024.

Liepājas Reģionālās slimnīcas pirmā stāva vestibilā apskatāma Latvijas Reto slimību alianses fotoizstāde “Dzīvība ir vērtība”. Izstāde slimnīcas telpās būs apskatāma līdz 16. augustam.

Fotogrāfijās iemūžināti bērni, jaunieši un pieaugušie ar retām slimībām. Tā vedina iepazīt cilvēkus ar retām slimībām un viņu ikdienu. “Fotoizstāde ataino cilvēkus ar retām slimībām kādā esības mirklī starp ikdienu un svētkiem, starp slimības uzliktiem ierobežojumiem un apziņu par savu iekšējo spēku. Svarīgākais viņu dzīvē ir veselība – tā ir vienīgā iespēja dzīvot” ar radošo ieceri iepazīstina Latvijas Reto slimību alianses valdes locekle, fotogrāfiju tekstu autore Ieva Plūme. Fotogrāfiju autore ir fotogrāfe Natālija Petruhina.

Ceļojošā fotoizstāde viesojusies jau dažādos Latvijas novados - NVO namā Rīgā, LR Saeimas namā, Ulbrokas bibliotēkā, Ogres bibliotēkā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Jelgavas novada Miezītes bibliotēkā, Salacgrīvas bibliotēkā un Carnikavas Sociālā dienesta telpās. Tagad tā dodas uz Kurzemi.

Kā saka Latvijas Reto slimību alianses valdes locekle Sanita Siņica: “Sākotnēji ceļojošās fotoizstādes iecere radās, lai izstādes vērtības graudu nestu tuvāk sabiedrībai Latvijā – tur, kur katrs dodamies ikdienas gaitās. Šobrīd jau izstādes ceļošanas projekts izvērties par plašāku kopdarbu, kur organizēšanā iesaistās arī uzņemošā puse. Ar šo sadarbību esam iepazinuši dažādus brīnišķīgus cilvēkus un ceram, ka šis nav pēdējais kopīgais projekts reto slimību jomā.”

Liepājas Reģionālās slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Indra Grase: “Izstāde jau ir apceļojusi daudzas vietas Latvijā, un mēs priecājamies, ka Kurzemē tā ir atvērta tieši Liepājas Reģionālās slimnīcas telpās. Mēs pievienojamies izstādes misijai: pievērst uzmanību to cilvēku problēmām, kuri sirgst ar kādu no retām slimībām, un atgādināt gan līdzcilvēkiem, gan politiķiem, gan veselības nozares funkcionāriem, ka cilvēki ar retām slimībām arī ir mūsu sabiedrības daļa. Katrai dzīvībai ir vērtība. Tāpēc jāturpina uzlabot veselības aprūpi, lai cilvēki ar retām slimībām varētu dzīvot pilnvērtīgu un vislabāko dzīvi.”

Izstādes fotodarbi ir tapuši Reto slimību dienas 2023 kampaņas ietvaros, kas notika pateicoties Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalstītajai EEZ un Norvēģijas grantu programmai “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Izstādes digitālā versija apskatāma šeit: https://www.youtube.com/watch?v=ujyfDyqShTE

Izstādi Liepājā rīko Latvijas Reto slimību alianse sadarbībā ar SIA “Liepājas reģionālā slimnīca” un biedrību “Dižvanagi”.